Palatul administrativ,construit in anul 1890, a fost sediul prefecturii judetului Tutova pana la reforma administrativa a regimului communist din anul 1950. In partea opusa a fost sediul Tibunalului judetului Tutova numit Curtea cu Juri.
Muzeul a fost infiintat de elita intelectualilor barladeni, in 10 aprilie 1914, din dorinta de a strange bunuri culturale intr-o institutie specializata care sa le tezaurizeze si sa le valorifice pentru marele public.
Printre acestia, la loc de cinste sta prof. Stroe Belloescu care, din averea sa personala a construit un imobil in anul 1909, ca sediu pentru prima biblioteca publica si primul muzeu. Materializarea dorintei initiatorilor a cunoscut o serie de etape, un drum de inceput, de cautare, de depasire si invingere a greutatilor, la care si-au adus apoi contributia si o serie de specialisti, a caror munca, facuta cu daruire, pasiune si loialitate, a fost pusa in slujba valorilor de patrimoniu cultural national.
Muzeul, sub aspectul patrimoniului, a debutat cu strangerea unor colectii diferite ca domenii, punandu-se astfel, bazele unui muzeu cu caracter mixt, ca marea majoritate a muzeelor din tara, avand astazi sectiile de: Arheologie-istorie, Arta, stiintele naturii si Personalitati barladene.
Sub aspectul provenientei, patrimoniul, impartit pe cele patru sectii ale muzeului, s-a constituit si imbogatit pe parcursul existentei muzeului prin cercetare, transferuri, achizitii si nu in ultimul rand, prin donatii.
Muzeul, in cei 100 de ani, a primit mai multe donatii, provenite din partea unor mari personalitati, cunoscuti ca pasionati colectionari, adevarati mecena care si-au donat colectiile adunate, intr-o viata de om, cu multa stiinta, bani, timp si multa pasiune, fara nici o clauza pecuniara. Amintim doar pe prof. dr. doc. Ion Chiricuta (1917-1988) si dr. Marcel Vainfeld (1917-1990), ambii fii ai urbei, ale caror donatii, pentru prima data, au imbogatit patrimoniul muzeului cu arta universala.
In prezent, muzeul ofera marelui public expozitii permanente, diverse sub aspect tematic.
Informatii preluate de pe site-ul oficial al muzeului www.muzeuparvan.ro