Strada in Oglinda din Cluj, pe numele sau oficial str. Iuliu Maniu, este un obiectiv unic in zona Transilvaniei, precum si un simbol al orasului Cluj-Napoca.
Capatul vestic al strazii, cel dinspre Piata Unirii, impresioneaza prin cele doua cladiri care sunt simetrice aproape in intregime. De aici si denumirea, datorita efectului de imagine in oglinda creat de cladiri. Acestea se afla intre Palatul Bánffy si casa Wolphard–Kakas si confera unicitate si armonie strazii ce iese in Piata Unirii.
Niciodata la colt de strada
Aici, nu te afli niciodata la colt de strada, caci cladirile urmeaza o structura rotunjita. Iar turlele acoperite de coifuri decorate accentueaza rotunjimea colturilor. Astfel, strada te imbie sa o descoperi, sa indraznesti a-i explora cladirile…
si nu doar cele doua cladiri gemene sunt niste comori arhitecturale. Daca inaintezi pe strada, vei observa si altele. De exemplu, te provocam sa admiri tavanul cladirii de pe strada Iuliu Maniu, nr. 38.
Scurt istoric al celor doua cladiri in oglinda
Ansamblul arhitectonic din capatul vestic al strazii a fost creat sub indrumarea arhitectului Ignác Alpár. Lucrarile au fost finalizate la sfarsit de secol XIX, in anul 1899. Urmand tendintele acelor vremuri, arhitectura cladirilor e inspirata de lucrarile arhitectului Hausmann, arhitectul care a restructurat orasul Paris in secolul XIX. La fel ca Parisul, Clujul a trecut si el prin propria sistematizare, in anul 1895.
Cele patru loturi de pamant pe care au fost construite cladirile la acea vreme apartineau Bisericii Catolice. Bisericii i-au fost in prealabil demolate o serie de cladiri aflate in jurul Bisericii Sf. Mihail, pe care le inchiria ca spatii pentru magazine si carciumi. Ca o compensatie in urma demolarilor facute, Biserica a primit pamantul pe care ulterior a construit cele mai elegante palate din Cluj in secolul al XIX-lea.
Arhitectura haussmanniana mai poate fi admirata, la noi in tara, si pe Bulevardul Magheru din Bucuresti. Cladiri similare, ridicate fata in fata, aproape identice ca aspect, existau prin toata Europa, in secolul al XIX-lea. Cele mai renumite sunt, desigur, cele din Paris, dar si din Viena.
Informatii si imagini preluate de pe cluj.com