×

Acasa Moldova Maramures Muntenia si Dobrogea Banat si Crisana Transilvania Oltenia Evenimente ENGLISH
Barlad Municipiul Barlad este situat in judetul Vaslui, pe raul Barlad, intre Colinele Tutovei si Dealurile Falciului, la o altitudine ce variaza de la 90 metrii pana la 172 metrii. Declarat municipiu in 1968, in prezent localitatea are aproximativ 78000 locuitori. In perioada de dinaintea instaurarii regimului comunist in Romania, Barladul a fost resedinta judetului Tutova. Dupa impartirea administrativa din timpul regimului comunist (pe vremea cand Romania purta numele de Republica Populara Romîna) Barladul era resedinta regiunii Barlad. Dupa abandonarea acestei forme de organizare teritoriala orasul Barlad devine un simplu municipiu, subordonat resedintei de judet Vaslui. Prima mentionare documentara dateaza din 1174, intr-o cronica ruseasca iar mai apoi intr-un hrisov din 1422 emis de Alexandru cel Bun. Mai tarziu, in 1495 este amintit ca si targ. Dupa batalia din 1475 Stefan cel Mare decide sa ajute orasul cu o fortificatie de pamant pentru a face fata unor eventuale atacuri ale turcilor. Si totusi orasul Barlad a avut o istorie zbuciumata fiind in mai multe randuri distrusa de catre tatari (1440,1444, 1683), turci (1822) si fortele naturii (cutremurul din 1802 distruge aproape in intregime orasul iar cel din 1840 jumatate din oras). De asemenea incendiile erau frecvente, cel mai important fiind cel din 1826. Cu toate acestea insa, Barladul a fost unul dintre centrele mestesugaresti importante ale Moldovei, fiind un centru comercial important si resedinta unui mare vornic. Orasul si imprejurimile sale erau cunoscute in aceea perioada sub numele de Ţara Barladnicilor. In secolul XIX orasul este locul unde ia nastere Asociatia Patriotica infiintata de Alexandru Ioan Cuza, Grigore Cuza si Iordache Lambrino. Acestia isi propuneau ca scop principal unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Barlad

Municipiul Barlad este situat in judetul Vaslui, pe raul Barlad, intre Colinele Tutovei si Dealurile Falciului, la o altitudine ce variaza de la 90 metrii pana la 172 metrii. Declarat municipiu in 1968, in prezent localitatea are aproximativ 78000 locuitori. In perioada de dinaintea instaurarii regimului comunist in Romania, Barladul a fost resedinta judetului Tutova. Dupa impartirea administrativa din timpul regimului comunist (pe vremea cand Romania purta numele de Republica Populara Romîna) Barladul era resedinta regiunii Barlad. Dupa abandonarea acestei forme de organizare teritoriala orasul Barlad devine un simplu municipiu, subordonat resedintei de judet Vaslui. Prima mentionare documentara dateaza din 1174, intr-o cronica ruseasca iar mai apoi intr-un hrisov din 1422 emis de Alexandru cel Bun. Mai tarziu, in 1495 este amintit ca si targ. Dupa batalia din 1475 Stefan cel Mare decide sa ajute orasul cu o fortificatie de pamant pentru a face fata unor eventuale atacuri ale turcilor. Si totusi orasul Barlad a avut o istorie zbuciumata fiind in mai multe randuri distrusa de catre tatari (1440,1444, 1683), turci (1822) si fortele naturii (cutremurul din 1802 distruge aproape in intregime orasul iar cel din 1840 jumatate din oras). De asemenea incendiile erau frecvente, cel mai important fiind cel din 1826. Cu toate acestea insa, Barladul a fost unul dintre centrele mestesugaresti importante ale Moldovei, fiind un centru comercial important si resedinta unui mare vornic. Orasul si imprejurimile sale erau cunoscute in aceea perioada sub numele de Ţara Barladnicilor. In secolul XIX orasul este locul unde ia nastere Asociatia Patriotica infiintata de Alexandru Ioan Cuza, Grigore Cuza si Iordache Lambrino. Acestia isi propuneau ca scop principal unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.

Biserica Sfintii Voievozi

Biserica Sfintii Voievozi
La 0.78 km de centrul orasului.

Biserica Sfintii Trei Ierarhi

Biserica Sfintii Trei Ierarhi
La 1.09 km de centrul orasului.

Biserica Sf. Spiridon

Biserica Sf. Spiridon
La 0.63 km de centrul orasului.

Muzeul Vasile Parvan

Muzeul Vasile Parvan
La 0.5 km de centrul orasului.

Casa Greceanu

Casa Greceanu
La 0.42 km de centrul orasului.
Biserica Sfintii VoievoziAsezamantul de cult a fost construit in 1806 din nuiele. A fost reconstruit din zid in 1840 prin contributia locuitorilor de catre arhitectonul Ioan Sarbeschi.
Biserica cu hramul Sf. Voievozi Mihail si Gavriil este asezata pe colina cu trista faima altadata, cand, se povesteste ca era loc de spanzuratoare a raufacatorilor.
A fost refacuta din temelii in anii 1836-1840. Reparatii s-au mai facut in anii: 1906, 1913, 1924, 1934, 1944, 1955, 1959, 1964 si dupa 2010. In 2014 s-a facut importante lucrari de inlocuire a acoperisului.
Informatii preluate de la Primaria Barlad
Biserica Sfintii Voievozi
Biserica Sfintii Trei IerarhiEste cunoscuta drept biserica Flacailor din mahalaua Bujoreni. Pentru prima oara biserica a fost construita din lemn, la inceputul sec. al XIX-lea, recladita din zid in perioada 1842-1843.
Ctitorii sunt Vasile, Grigore, Ioan, Constantin si Lupu, fiii lui Eremia Esanu. In 1855 biserica a fost impodobita cu pictura. Reparatii succesive au fost facute in 1863, 1893 si 1940. Dupa cutremurul din 1977 parintele Ioan Stoica a facut o ampla consolidare. In perioada 1999-2004 s-au facut ample lucrari de reconsolidare, iar pictura a fost refacuta in totalitate.
Imformatii preluate de la Primaria Barlad
Biserica Sfintii Trei Ierarhi
Biserica Sf. SpiridonA fost construita la inceputul sec. XIX, recladita de Safta Sturza spatareasa si paharnicul Gheorghe Oprisan, 1822-1825. In 1965 preotul paroh Iorgu Codreanu renoveaza biserica in exterior si reface picture in interior.
Se afla pe str. Vasile Parvan, nr. 6. Are in evidenta 3975 de enoriasi.
Imformatii preluate de la Primaria Barlad
Biserica Sf. Spiridon
Muzeul Vasile Parvan

Palatul administrativ,construit in anul 1890, a fost sediul prefecturii judetului Tutova pana la reforma administrativa a regimului communist din anul 1950. In partea opusa a fost sediul Tibunalului judetului Tutova numit Curtea cu Juri. Muzeul a fost infiintat de elita intelectualilor barladeni, in 10 aprilie 1914, din dorinta de a strange bunuri culturale intr-o institutie specializata care sa le tezaurizeze si sa le valorifice pentru marele public.

Printre acestia, la loc de cinste sta prof. Stroe Belloescu care, din averea sa personala a construit un imobil in anul 1909, ca sediu pentru prima biblioteca publica si primul muzeu. Materializarea dorintei initiatorilor a cunoscut o serie de etape, un drum de inceput, de cautare, de depasire si invingere a greutatilor, la care si-au adus apoi contributia si o serie de specialisti, a caror munca, facuta cu daruire, pasiune si loialitate, a fost pusa in slujba valorilor de patrimoniu cultural national. Muzeul, sub aspectul patrimoniului, a debutat cu strangerea unor colectii diferite ca domenii, punandu-se astfel, bazele unui muzeu cu caracter mixt, ca marea majoritate a muzeelor din tara, avand astazi sectiile de: Arheologie-istorie, Arta, stiintele naturii si Personalitati barladene. Sub aspectul provenientei, patrimoniul, impartit pe cele patru sectii ale muzeului, s-a constituit si imbogatit pe parcursul existentei muzeului prin cercetare, transferuri, achizitii si nu in ultimul rand, prin donatii.

Muzeul, in cei 100 de ani, a primit mai multe donatii, provenite din partea unor mari personalitati, cunoscuti ca pasionati colectionari, adevarati mecena care si-au donat colectiile adunate, intr-o viata de om, cu multa stiinta, bani, timp si multa pasiune, fara nici o clauza pecuniara. Amintim doar pe prof. dr. doc. Ion Chiricuta (1917-1988) si dr. Marcel Vainfeld (1917-1990), ambii fii ai urbei, ale caror donatii, pentru prima data, au imbogatit patrimoniul muzeului cu arta universala. In prezent, muzeul ofera marelui public expozitii permanente, diverse sub aspect tematic.

Informatii preluate de pe site-ul oficial al muzeului www.muzeuparvan.ro

Muzeul Vasile Parvan
Casa Greceanu

Casa Greceanu, azi Protoieria Barlad

Cladirea, una dintre cele mai vechi case boieresti din Barlad, a fost construita pe la 1830 de catre familia Ioan Greceanu, originara din Sudul Basarabiei. Dintre personalitaţile care au frecventat aceasta casa a fost principele Carol I, venit pentru prima data la Barlad in anul 1967.

Informatie si imagine preluate de pe site-ul oficial al Primariei Barlad

Casa Greceanu