×

Acasa Moldova Maramures Muntenia si Dobrogea Banat si Crisana Transilvania Oltenia Evenimente ENGLISH
Iasi Este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume, Moldova, Romania. Iasi a fost capitala Moldovei in perioada 1564-1859, una dintre cele doua capitale ale Principatelor Unite intre 1859 si 1862 si capitala Regatului Romaniei intre 1916-1918. La recensamantul din 2011, municipiul Iasi avea o populatie de 290.422 si era al patrulea oras ca marime din Romania. Zona Metropolitana Iasi, care include 13 localitati invecinate, avea o populatie estimata la inceputul lui 2016 la 472.733 de locuitori. Are o suprafata de 9.391 ha. Cea mai bogat documentata explicatie este ca numele orasului isi are originea in Evul mediu timpuriu, de la poporul alanic al iasilor, dar istoricii protocronisti au alta teorie referitoare la originea numelui Iasi. Ei afirma ca numele provine de la un trib sarmat mult mai vechi: iazigii din Antichitate, mentionati de Ovidiu ca Ipse vides onerata ferox ut ducata Iasyx/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas si Jazyges et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis. Iasi

Este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume, Moldova, Romania. Iasi a fost capitala Moldovei in perioada 1564-1859, una dintre cele doua capitale ale Principatelor Unite intre 1859 si 1862 si capitala Regatului Romaniei intre 1916-1918. La recensamantul din 2011, municipiul Iasi avea o populatie de 290.422 si era al patrulea oras ca marime din Romania. Zona Metropolitana Iasi, care include 13 localitati invecinate, avea o populatie estimata la inceputul lui 2016 la 472.733 de locuitori. Are o suprafata de 9.391 ha. Cea mai bogat documentata explicatie este ca numele orasului isi are originea in Evul mediu timpuriu, de la poporul alanic al iasilor, dar istoricii protocronisti au alta teorie referitoare la originea numelui Iasi. Ei afirma ca numele provine de la un trib sarmat mult mai vechi: iazigii din Antichitate, mentionati de Ovidiu ca Ipse vides onerata ferox ut ducata Iasyx/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas si Jazyges et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis.

Manastirea Barnova

Manastirea Barnova
La 9.7 km de centrul orasului.

Manastirea Cetatuia

Manastirea Cetatuia
La 2.9 km de centrul orasului.

Manastirea Bucium

Manastirea Bucium
La 6.15 km de centrul orasului.

Catedrala Mitropolitana din Iasi

Catedrala Mitropolitana din Iasi
La 0.59 km de centrul orasului.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi
La 0.31 km de centrul orasului.
Manastirea Barnova

Manastirea Barnova este ctitorita de Miron Barnovschi - Movila, domnitorul Moldovei (1626- 1629,1633), pe locul unei biserici de lemn, ridicate, in 1603, de Ieremia Movila, cu hramul Sfantul Gheorghe.

Manastirea este terminata de domnitorul Eustratie Dabija, in anul 1662. In anul 1728, domnitorul Grigore al II-lea Ghica reface cladirile din incinta si inalta zidul de imprejmuire, prevazut cu creneluri si foisor de paza. Manastirea a functionat un timp ca biserica de parohie, iar intre 1945 si 1950 a fost manastire de maici. In iulie 1991 redevine manastire de calugari.

Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Informatii si imagini preluate de pe crestinortodox.ro

Manastirea Barnova
Manastirea Cetatuia

Manastirea Cetatuia a fost ridicata intre anii 1669-1672, de catre domnitorul Gheorghe Duca. Locasul constituie unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala: incinta are forma de cetate, iar biserica este inconjurata de ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, turn de intrare si turnuri de colt.

Arhitectura bisericii o urmeaza pe cea a Bisericii Trei Ierarhi. Pictura este realizata de Mihai, Gheorghe si Dima din lanina, alaturi de Nicolae Zugravul cel batran si Stefan Zugravul.

Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Informatii si imagini preluate de pe crestinortodox.ro

Manastirea Cetatuia
Manastirea Bucium

Manastirea Bucium a fost zidita in anul 1863, de ieromonahii athoniti Nifon si Nectarie, vietuitori in Schitul romanesc Prodromu, Sfantul Munte Athos. Numita pentru o vreme Schitul Prodromu din Iasi, avand drept hram Sfintii Sfantului Munte, in cele din urma, biserica a fost inchinata Duminicii Sfintilor Romani. In anul 1954, biserica va fi largita, iar in 1964, va fi pictata. Abia in anul 1991, biserica va ajunge manastire.

Hram: Duminica Sfintilor Romani

Informatii si imagini preluate de pe crestinortodox.ro

Manastirea Bucium
Catedrala Mitropolitana din Iasi

Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde sunt pastrate Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost ridicata pe locul altor doua biserici, mai vechi, Biserica Alba Biserica Stratenia. Catedrala Mitropolitana s-a zidit in vremea domnitorului Ioan Sturdza, prin osardia Mitropolitului Veniamin Costache, intre anii 1833 si 1842, dupa planurile arhitectilor austrieci Johann si Gustav Freiwald.

Dupa o intrerupere de 40 de ani, din cauza caderii boltii centrale, se reia constructia, prin grija Mitropolitului Iosif Naniescu, intre anii 1880 si 1886, arhitect fiind Alexandru Orascu. Catedrala este pictata de Gheorghe Tattarescu. Moastele Sfintei Parascheva au fost mutate aici, de la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, in 1889.

Informatii si imagini preluate de pe crestinortodox.ro

Catedrala Mitropolitana din Iasi
Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, din orasul Iasi, este una dintre cele mai importante locasuri de cult din tara noastra. Biserica manastirii, important monument de arhitectura eclesiala, a fost prezenta in unele dintre cele mai importante momente ale istoriei nationale.

In anul 1634, pe tronul Moldovei a ajuns marele vornic Vasile Lupu, boier intelept si luminat, iubitor de frumos si mai ales iubitor de credinta. Intre anii 1634-1653, cat timp a durat domnia sa, Moldova a cunoscut o inflorire culturala fara precedent. Indata dupa inscaunare, dreptcredinciosul Vasile Lupa a construit lui Dumnezeu o biserica, inchinata Sfintilor Trei Ierarhi.

Pisania originala a bisericii, intocmita in limba slavona si asezata inca si astazi deasupra usii de intrare, marturiseste urmatoarele: --Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Suh, iata eu, robul stapanului Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos si inchinator al Treimei, Io, Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei, si cu Doamna noastra, Tudosca, si cu daruitii de Dumnezeu copii, Ioan Voievod si Maria si Rucsandra, am zididt aceasta sfanta ruga, in numele Sfintilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur. Si s-a sfintit cu mana Arhiepiscopului Varlaam, la 7147, mai 6.--

In chiliile de la Trei Ierarhi s-au petrecut evenimente de mare importanta pentru educatia si cultura romaneasca. In 1640, aici era instalata prima tipografie din Moldova, unde aveau sa fie tiparite Cazania romaneasca a Mitropolitului Varlaam, masivul sau tratat despre cele Sapte Taine ale Bisericii, Raspunsul la Catehismul calvinesc, precum si Pravila lui Vasile Lupu, prima antologie de legi a Moldovei.

Informatii si imagini preluate de pe crestinortodox.ro

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi