Localitatea Pantelimon s-a format in secolul al XVII-lea si a fost numita, de oamenii care s-au asezat aici, --Fantana Babei Ana--. Odata devenit sat, acesta a purtat – pe rand– numele de Obilesti si Floresti. Domnitorul Grigore al II-lea Ghica a construit in aproprierea satului o manastire cu spital, pentru ingrijirea bolnavilor, aceasta cladire existand si in ziua de astazi pe insula Lacului Pantelimon.
Hrisovul domnitorului Ghica, din 12 octombrie 1736, contine urmatorul text, care face referire la manastirea Marcuta (aflata astazi in Bucuresti) si la Fantana Babei Ana: --Io, Grigore Ghica Voevod, din inima domniei mele am socotit sa zidesc si sa inalt din temelie o sfanta si dumnezeiasca casa intru slava lui D-zeu si intru cinstea si lauda marelui mucenic si tamaduitor Pantelimon, din josul M-rei ce se numeste a Marcutei, pe apa Colentinei, la fantana ce se zice a-Babei.-- in 1750, domnitorul a primit din Grecia bratul drept al Sfantului Pantelimon, pe care l-a adus manastirii cu acelasi nume. De la manastire, satul si-a luat noul nume, Pantelimon. in timpul regimului comunist, biserica din cadrul manastirii a fost demolata de Nicolae Ceausescu, care a ordonat infiintarea, pe locul ei, al unui complex turistic de lux, deschis in 1987 (Complexul Lebada). Dupa Revolutia din 1989, complexul a fost retrocedat Bisericii Ortodoxe Romane, in 2001.
Datorita apropierii sale de Bucuresti, comuna s-a extins si ea catre est si, in anul 2005, Pantelimonul a devenit unul dintre cele mai importate orase din Ilfov. Conform ultimului recensamant efectuat pe raza orasului nostru, in 2011, populatia se ridica la 25.596 de locuitori, o crestere masiva fata de recensamantul anterior (2002), cand se inregistrasera 16.019 locuitori, demonstrand ca orasul nostru a devenit un loc primitor pentru cei care doresc sa lase in urma agitatia metropolei.
Orasul Pantelimon se lauda cu urmatoarele obiective turistice: Manastirea Cernica (aflata pe malul lacului cu acelasi nume, unde a trait calugarul Calinic, teolog al Bisericii Ortodoxe Romane, in secolul al XIX-lea); Ferma Animalelor, deschisa din iunie 2009, loc special amenajat pentru copii, pe o suprafata de peste 40.000 mp, unde cei mici pot interactiona cu animale domestice; Padurea Cernica (aflata la doar 14 km distanta de Bucuresti), unul din locurile preferate de bucuresteni pentru oaza de liniste si aer curat, unde se pot practica sporturi extreme intr-o baza special amenajata in padure (Extreme Park), vizitatorii pot face mountain-biking sau drumetii; Lacul Pantelimon, vestit pentru pescuitul sportiv; Salina Pantelimon (compusa din 40 tone de sare industriala adusa din Slanic Prahova).
Informatiile au fost preluate de pe site-ul oficial al primariei orasului Pantelimon.