Magurele este un oras in judetul Ilfov, Muntenia, Romania. Localitatea se afla in vecinatatea sud-vestica a municipiului Bucuresti, fiind un oras-satelit al Capitalei la 6 km de acesta (12 Km de centrul Bucurestiului, Piata Unirii). Din componenta orasului Magurele fac parte si localitatile Alunisu, Dumitrana, Pruni si Varteju. Orasul se invecineaza la est cu Jilava si Darasti iar la vest cu Bragadiru si Cornetu. Numele de Magurele provine de la movilele (magurele) existente in zona, cunoscute sub numele de Magura Gherman si Magura Filipescu, unde s-a constatat o continuitate a asezarilor omenesti din epoca pietrei si pana in prezent.
Prin oras trece soseaua de centura a Bucurestiului, precum si soseaua judeteana DJ401A, care o leaga spre est de Jilava (unde se intersecteaza cu DN5) si Vidra; si spre nord-vest de Bragadiru (unde se intersecteaza cu DN6), Domnesti, Ciorogarla si mai departe in judetul Giurgiu de Bolintin-Vale. La Alunis, din aceasta sosea se ramifica DJ401D, care duce la Darasti-Ilfov, 1 Decembrie (unde se intersecteaza cu DN5), Copaceni si Vidra.
Accesul catre Bucuresti se face in principal prin soseaua Bucuresti-Magurele pe un drum cu 2 benzi de mers pe fiecare sens pana la granita cu Sectorul 5. Prima atestare documentara a localitatii dateaza inca din anul 1852, insa sapaturile arheologice au scos la iveala vestigii ale paleoliticului si neoliticului, iar in anul 1595, inaintea bataliei de la Calugareni, Mihai Viteazul si-a asezat tabara la Magurele. Dupa luptele de la Calugareni, turcii au pradat si satul Magurele, locuitorii risipindu-se in padurile din jur si in alte sate.
De fapt, Magurele era o mlastina, aflata la cativa km de Bucuresti care se intindea pina la raul Ciorogarla, spre raurile Arges si Sabar, care in anul 1700, a fost asanata. Un boier bulgar a adus mai tarziu muncitori bulgari si a inceput sa construiasca primele case, consolidandu-si mosia.
Incepand cu anul 1853, o mare parte a mosiei Magurele a ajuns in posesia boierului roman Otetelesanu. incepand cu acest moment, orasul capata o deosebita incarcatura istorica strans legata de numele boierului Ioan Otetelesanu. Catre iesirea sudica din centrul orasului intalnim, inca, Conacul Otetelesanu, construcţie ce dateaza inca din secolul XIX, iar dincolo de gardurile conacului se afla partea neocupata din domeniul boierului: un ansamblu care include parcul Otetelesanu, precum si Biserica Sfinţii imparaţi Constantin si Elena, situata peste drum de conac. In anul 2004, localitatea a intrunit toate condiţiile economico-urbanistice pentru a se declara oras, astfel ca s-a alaturat micului grup de asezari urbane ilfovene, alaturi de alte foste comune ca Voluntari, Chitila, Pantelimon, Bragadiru si Popesti-Leordeni. Orasul Magurele a incorporat in 2004 satele Alunis, Dumitrana, Pruni, Virteju si Nefliu.
Informatiile au fost preluate de pe site-ul oficial al primariei orasului Magurele.