×

Acasa Moldova Maramures Muntenia si Dobrogea Banat si Crisana Transilvania Oltenia Evenimente ENGLISH
Baia Mare Este municipiul de resedinta al judetului Maramures, Romania, format din localitatile componente Baia Mare (resedinta), Blidari, Firiza si Valea Neagra. Orasul este situat in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al raului Sasar, la poalele Muntilor Gutai. Cele mai importante centre miniere ale judetului Maramures sunt localizate in teritoriile ce inconjoara orasul Baia Mare. Regiunea este cunoscuta nu doar pentru bogatiile subterane, ci si pentru imprejurimile care confera o frumusete aparte locului. Plasat in mijlocul cursului raului Sasar, intr-o arie a unei depresiuni la inaltimea medie de 194 metri deasupra nivelului marii, orasul Baia Mare permite accesul catre niste rute montane precum Ignisul (1307 m), Mogosa (1246 m), Gutai (1443 m), Creasta Cocosului (1428 m), etc. Pe langa importanta lor miniera, unele locuri precum, Izvoare si Mogosa sunt cunoscute pentru potentialul lor turistic, atat vara cat si iarna. Numele vechi al orasului este in latina Rivulus Dominarum, in germana Frauenbach, in maghiara Asszonypataka. Orasul a fost atestat documentar in anul 1329 si s-a dezvoltat ca un centru aurifer in secolele 14-15. in 1446 orasul devine proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara. in 1469, in timpul domniei regelui maghiar Matia Corvinul, orasul a fost fortificat. in 2015, Baia Mare a intrat in finala pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, alaturi de Timisoara (oras castigator), Bucuresti si Cluj. Baia Mare

Este municipiul de resedinta al judetului Maramures, Romania, format din localitatile componente Baia Mare (resedinta), Blidari, Firiza si Valea Neagra. Orasul este situat in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al raului Sasar, la poalele Muntilor Gutai. Cele mai importante centre miniere ale judetului Maramures sunt localizate in teritoriile ce inconjoara orasul Baia Mare. Regiunea este cunoscuta nu doar pentru bogatiile subterane, ci si pentru imprejurimile care confera o frumusete aparte locului. Plasat in mijlocul cursului raului Sasar, intr-o arie a unei depresiuni la inaltimea medie de 194 metri deasupra nivelului marii, orasul Baia Mare permite accesul catre niste rute montane precum Ignisul (1307 m), Mogosa (1246 m), Gutai (1443 m), Creasta Cocosului (1428 m), etc. Pe langa importanta lor miniera, unele locuri precum, Izvoare si Mogosa sunt cunoscute pentru potentialul lor turistic, atat vara cat si iarna. Numele vechi al orasului este in latina Rivulus Dominarum, in germana Frauenbach, in maghiara Asszonypataka. Orasul a fost atestat documentar in anul 1329 si s-a dezvoltat ca un centru aurifer in secolele 14-15. in 1446 orasul devine proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara. in 1469, in timpul domniei regelui maghiar Matia Corvinul, orasul a fost fortificat. in 2015, Baia Mare a intrat in finala pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, alaturi de Timisoara (oras castigator), Bucuresti si Cluj.

Muzeul Satului

Muzeul Satului
La 1.51 km de centrul orasului.

Muzeul de Istorie si Arheologie

Muzeul de Istorie si Arheologie
La 1.24 km de centrul orasului.

MUZEUL DE MINERALOGIE

MUZEUL DE MINERALOGIE
La 0.38 km de centrul orasului.

Muzeul de Arta

Muzeul de Arta
La 1.11 km de centrul orasului.

Planetariul

Planetariul
La 0.67 km de centrul orasului.

Parcul Regina Maria, Baia Mare

Parcul Regina Maria, Baia Mare
La 1.56 km de centrul orasului.
Muzeul Satului

Aflat peste drum de Muzeul de Etnografie, prezinta case tradiţionale din lemn si instalaţii tehnice autentice din cele patru zone etnografice ale Maramuresului. Aici se mai gaseste si o biserica de lemn construita in 1630 in satul Chechis si adusa in muzeu in anul 1939.

Informatiile si imaginile preluate de pe discover-maramures.com

Muzeul Satului
Muzeul de Istorie si Arheologie

Inaugurat in anul 1904 in edificiul fostei monetarii a orasului, muzeul adaposteste in prezent diverse colectii, printre care: sigilii, unelte ale breslelor medievale, arme, ceasornice, aparatura fotografica, ceramica antica, instrumente de tehnica miniera, numismatica (monede, medalii), etc.

Informatiile si imaginile preluate de pe discover-maramures.com

Muzeul de Istorie si Arheologie
MUZEUL DE MINERALOGIE

Cel mai important muzeul de profil din Romania detine un vast si impresionant inventar de flori de mina si geme din exploatarile miniere din Maramures, multe din ele fiind rare sau chiar unice în lume. Recent a fost deschisa o noua aripa expozitionala unde vor putea fi admirate noi flori de mina din colectia de peste 16.000 de piese a muzeului.

Informatiile si imaginile preluate de pe discover-maramures.com

MUZEUL DE MINERALOGIE
Muzeul de Arta

Gazduit într-o cladire din secolul al XVIII-lea, muzeul adaposteste o expozitie permanenta, constand dintr-o bogata si valoroasa colectie de tablouri, sculpturi si grafica. Acestea sunt creatii ale cunoscutei scoli Baimarene de Pictura, organizatie artistica ce a serbat de curand 110 ani de existenta. In afara colectiei permanente, reflectand diferite etape din istoria orasului, muzeul mai organizeaza si expozitii temporare, cu diferite tematici.

Informatiile si imaginile preluate de pe discover-maramures.com

Muzeul de Arta
Planetariul

Construit in 1969, este primul planetariu din Romania, oferind zilnic prezentari ale stelelor si ale fenomenelor astronomice. Pe langa partea stiintifica, planetariul mai adaposteste o bogata si singulara colectie filatelica, adunand mai mult de 650 de timbre din peste 65 de tari. Colectia este disponibila spre vizitare doar la cerere.

Informatiile si imaginile preluate de pe discover-maramures.com

Planetariul
Parcul Regina Maria, Baia Mare

Alei frumos pavate, sute de băncuţe, concerte de promenadă, teren de tenis, locuri de joacă pentru copii şi iubitul trenuleţ sunt doar câteva din lucrurile care fac ca parcul -Regina Maria- din Baia Mare să fie o frumoasă carte de vizită a oraşului. Este zona perfectă pentru o plimbare şi datorită faptului că aici, indiferent de vârstă, orice băimărean poate să-şi petreacă timpul într-o manieră plăcută, sute de băimăreni sau turişti pot fi văzuţi în parc indiferent de oră sau de zi. Bunicii şi copiii pot sta împreună la locurile de joacă amenajate lângă pavilionul destinat seniorilor, tinerii îndrăgostiţi se pot plimba pe aleile parcului sau să stea pe una din terasele frumos amenajate, iar adulţii au o sumedenie de opţiuni având în vedere că în apropierea parcului există două muzee, diferite atracţii turistice sau pot să se relaxeze admirând împrejurimile.

Dintotdeauna Parcul -Regina Maria- a facut parte din preferinţele băimărenilor şi datorită istoriei sale. În perioada interbelică, Baia Mare era un oraş cochet şi liniştit cu o populaţie de aproximativ 14.000 locuitori, cu o istorie culturală şi minieră bogată. Era cunoscut sub denumirea de -oraşul Şcolii de Pictură-, iar pentru fumuseţea peisajului şi pentru atmosfera boemă şi multiculturală fusese numit -Barbizonul Ardealului-. Acesta, fusese declarat staţiune climaterică, era vizitat de numeroşi străini, iar autorităţile locale se străduiau, ca prin acţiunile lor să crească prestigiul oraşului.

Încă din acele vremuri, Parcul -Regina Maria- reprezenta unul din cele mai importante elemente care alcăutuiau staţiunea climaterică Baia Mare. Parcul s-a înfiinţat în secolul al XIX-lea şi, până la Unirea din 1918, a purtat denumirea de -Parcul Szechenyi-. Era o adevărată perlă a oraşului – fiind vizitat de numeroase personalităţi ale timpului – inclusiv de romancierul maghiar Jokai Mor. Mai mult, cunoscutul ziarist local Krizsan Pal, vorbeşte în 1933 în lucrarea -Oglinda Oraşului Baia Mare- despre obiectivele turistice şi culturale din oraş pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor turiştilor care doreau să-şi petreacă vacanţele sau timpul liber în oraşul nostru, precizând faptul că parcul a luat fiinţă prin cedarea succesivă de teren în favoarea Primăriei. Astfel, partea de mijloc a parcului a fost donată oraşului în anul 1841 de către fraţii Homoroy Ferdinand şi Pal. Partea de sud, cumpărată de un bancher, Stol Bella în anul 1891 de la familia Virag, a ajuns ăn cele din urmă şi ea în proprietatea Primăriei. Partea de nord, aflată în proprietatea numitului Karoly Laszlo, a fost cumpărată de Societatea de Tir şi vândută mai apoi oraşului cu condiţia construirii unei case de tir.

Photos: Kornis Feri

Informatii preluate de pe adevarul.ro

Parcul Regina Maria, Baia Mare