×

Acasa Moldova Maramures Muntenia si Dobrogea Banat si Crisana Transilvania Oltenia Evenimente ENGLISH
Racari Racari este un oras in judetul Dambovita, Muntenia, Romania, format din localitatile componente Balanesti, Colacu, Ghergani, Ghimpati, Mavrodin, Racari (resedinta), Sabiesti si Stanesti. A fost declarat oras prin Legea nr. 543 din 25 noiembrie 2004. Ca unitate administrativ-teritoriala, orasul Racari a fost atestat prin anul 1725, printr-o cruce ridicata de starostele barbierilor din Bucuresti, fiind cunoscuta sub primul nume de comuna Podul Barbierului, datorita podului peste paraul Ilfovat, ridicat de acelasi barbier pe drumul ce lega Bucurestiul de Campulung. Crucea a fost ulterior mutata in curtea mosierului Gh. Meitanii la inceputul secolului al XX-lea. Pe cruce se arata ca a fost ridicata de stefan Vataful de barbieri si de alti mesteri de refetul sau. De atunci, punctul a inceput sa se numeasca Podul Barbierului si drumul intre Targoviste si Bucuresti a inceput sa fie scurtat pe aici. in 1950, comunele au trecut in subordinea raionului Racari din regiunea Bucuresti, Racari comasand toate celelalte comune si devenind centru administrativ regional. in 1968, comuna Racari a trecut in componenta Judetul Dambovita, avand in compunere satele Racari, Ghergani, Balanesti, Colacu, Ghimpati, Mavrodin, Sabiesti si Stanesti. Racari

Racari este un oras in judetul Dambovita, Muntenia, Romania, format din localitatile componente Balanesti, Colacu, Ghergani, Ghimpati, Mavrodin, Racari (resedinta), Sabiesti si Stanesti. A fost declarat oras prin Legea nr. 543 din 25 noiembrie 2004. Ca unitate administrativ-teritoriala, orasul Racari a fost atestat prin anul 1725, printr-o cruce ridicata de starostele barbierilor din Bucuresti, fiind cunoscuta sub primul nume de comuna Podul Barbierului, datorita podului peste paraul Ilfovat, ridicat de acelasi barbier pe drumul ce lega Bucurestiul de Campulung. Crucea a fost ulterior mutata in curtea mosierului Gh. Meitanii la inceputul secolului al XX-lea. Pe cruce se arata ca a fost ridicata de stefan Vataful de barbieri si de alti mesteri de refetul sau. De atunci, punctul a inceput sa se numeasca Podul Barbierului si drumul intre Targoviste si Bucuresti a inceput sa fie scurtat pe aici. in 1950, comunele au trecut in subordinea raionului Racari din regiunea Bucuresti, Racari comasand toate celelalte comune si devenind centru administrativ regional. in 1968, comuna Racari a trecut in componenta Judetul Dambovita, avand in compunere satele Racari, Ghergani, Balanesti, Colacu, Ghimpati, Mavrodin, Sabiesti si Stanesti.

Manastirea Baldana

Manastirea Baldana
La 3.56 km de centrul orasului.
Manastirea Baldana

Binecuvantat de Dumnezeu si inzestrat cu cele mai rodnice si mai frumoase tinuturi dintre cele care sunt in Muntenia Subcarpatica, judetul Dambovita este strabatut pe axa longitudinal de cele doua ape care i-au marcat existenta (Ialomita si Dambovita), la nord este strajuit de culmile semete ale muntilor Bucegi si Leota iar la sud este limpezit de campiile line, spre lunca ale Argesului, Dambovitei, Ilfovului si Colentinei.

In aceste locuri de stravechi asezari omenesti cu urme de locuire inca din comuna primitiva, cu rezervatii arheologice si tezaure monetare specifice pe teritoriul tarii si cu resedinta voievodala care a cunoscut gloria celor 33 de voievozi ai Tarii Romanesti, vorbesc nu numai marturisirile vietii materiale a stramosilor nostri, ci si cele care ne readuc in fata bogatiei vietii spirituale, necontenita lor preocupare pentru credinta si statornicie.Mai mult decat in oricare alt loc, la campie oamenii si-au construit satele ca un loc intarit , cu un Schit in centrul sau, formand un nucleu social, economic, spiritual religios.

Imagini si informatii: manastireabaldana.ro

Manastirea Baldana