×

Acasa Moldova Maramures Muntenia si Dobrogea Banat si Crisana Transilvania Oltenia Evenimente ENGLISH
Moreni Moreni este un municipiu in judetul Dambovita, Muntenia, Romania. Nume cu rezonanta in istoria petrolului romanesc, important centru al industriei extractive a petrolului in trecut si azi, al industriei constructoare de masini, a textilelor si utilajelor complexe a facut parte pana in 1968 din Raionul Campina fiind mai legat de Valea Prahovei; azi este localitate componenta a judetului Dambovita. Datorita asezarii sale in zona Subcarpatilor externi dintre Prahova si Ialomita, intr-o mica depresiune, zona de contact dintre dealuri mai inalte in nord si coborate spre sud si campia piemontana inalta a Cricovului Dulce - au existat conditii care au constituit un adapost sigur pentru locuitorii veniti in aceste meleaguri, contribuind la dezvoltarea unei asezari statornice. Campia inalta pe alocuri, impadurita, dealurile acoperite, usor accesul si legaturile permanente cu zonele invecinate, au permis dezvoltarea asezarii. Moreni

Moreni este un municipiu in judetul Dambovita, Muntenia, Romania. Nume cu rezonanta in istoria petrolului romanesc, important centru al industriei extractive a petrolului in trecut si azi, al industriei constructoare de masini, a textilelor si utilajelor complexe a facut parte pana in 1968 din Raionul Campina fiind mai legat de Valea Prahovei; azi este localitate componenta a judetului Dambovita. Datorita asezarii sale in zona Subcarpatilor externi dintre Prahova si Ialomita, intr-o mica depresiune, zona de contact dintre dealuri mai inalte in nord si coborate spre sud si campia piemontana inalta a Cricovului Dulce - au existat conditii care au constituit un adapost sigur pentru locuitorii veniti in aceste meleaguri, contribuind la dezvoltarea unei asezari statornice. Campia inalta pe alocuri, impadurita, dealurile acoperite, usor accesul si legaturile permanente cu zonele invecinate, au permis dezvoltarea asezarii.

Casa Memoriala Ion Luca Caragiale

Casa Memoriala Ion Luca Caragiale
La 9.42 km de centrul orasului.

Crucea Legionarilor de la Moreni

Crucea Legionarilor de la Moreni
La 3.16 km de centrul orasului.

Cazematele germane de la Moreni

Cazematele germane de la Moreni
La 1.91 km de centrul orasului.
Casa Memoriala Ion Luca Caragiale

Reinfiintata prin efortul profesorilor si oamenilor de cultura Ion Gavrila si Mihai Oproiu intr-o casa construita in stil rustic, cu o suprafata de 550 mp,Casa Memoriala Ion Luca Caragiale reda franturi din viata scriitorului. In cadrul muzeului sunt expuse marturii documentare, carti in editii princeps, fotografii, mobilier de epoca, obiecte personale si afise ale pieselor sale, jucate pe mari scene ale lumii: New York, Londra, Roma, Milano, Tokio, Paris.

Incepand cu anul 2007, Casa Memoriala Ion Luca Caragiale a fost trecuta din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Culturii si Cultelor in domeniul public al judetului Dambovita si in administrarea Consiliului Judetean Dambovita.

Imobilul va face parte din Complexul National Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste.

Informatii si imagini preluate de pe locuridinromania.ro

Casa Memoriala Ion Luca Caragiale
Crucea Legionarilor de la Moreni

Crucea Legionarilor de la Moreni, așa cum este cunoscută de bătrâni, este doar unul dintre monumente. O găsim la Moreni, undeva între Ploiești și Târgoviște, în vârf de deal. Avea să fie construită de legionarii din localitate, cu puțin înainte de cel de-al doilea război mondial, în 1936. Realizată din beton armat cu țevi masive de fier, crucea are o înălţime de peste 3 metri. A supraviețuit războiului, comunismului, dar a fost avariată după Revoluția din ’89, mai precis, în 1999.

Crucea Legionarilor de la Moreni
Cazematele germane de la Moreni

Buncărele din beton gros au fost construite de specialiști aduși chiar din Germania. Se zice că asemenea cazemate se mai întâlnesc acum în Franța și Olanda. Cazematele germane de la Moreni aveau compartimente de tragere, de depozitare a armamentului, dormitoare, bucătărie, chiar și tunele între locurile de tragere.

O jumătate de secol mai târziu, buncărele sunt încă acolo, iar de data aceasta doar vântul le mai ține companie. Vântul și uneori copiii, cei care se joacă în vechile construcții masive de beton armat.

Imagini si informatii: drumliber.ro

Cazematele germane de la Moreni